Reorganizarea instituţiilor preuniverstitare a atins în acest an şi şcolile cu predare în limba rusă. Şapte dintre ele nu-şi vor mai deschide astăzi uşile, cu ocazia începerii noului an de studiu.
Decizia a fost luată de fiecare autoritate locală în a cărui circumscripţie se află gimnaziul şi a stârnit un val de nemulţumire în rândul vorbitorilor de limbă rusă. Aceasta a fost alimentată şi de numeroase articole manipulatoare semnate de jurnaliştii din spaţiul ex-sovietic, care titrează că Republica Moldova îi privează pe ucrainenii şi ruşii de la noi de dreptul la educaţie în limba maternă. Deocamdată nicio şcoală cu predare în limba rusă din Capitală nu va fi închisă. Consiliul Municipal Chişinău nu a luat nicio decizie în acest sens.
Şapte şcoli din raioane însă nu vor mai funcţiona din acest an pentru că studiile nu corespundeau cerinţelor noii reforme. Autorităţile locale au decis că acestea să fie închise, iar elevii să fie transportaţi la alte instituţii de învăţământ din localităţile limitrofe. Potrivit lui Valentin Crudu, şeful Direcţiei învăţământ preşcolar de la Ministerul Educaţiei, în unele şcoli, căzute sub incidenţa reorganizării, clasele erau formate din cinci sau chiar trei elevi, respectiv nu mai mult de 55 de copii în întreaga şcoală. „În multe cazuri, profesorii predau şi câte patru discipline. Cadrul didactic este incomplet, la fel şi baza tehnico-materială. Iar toţi banii abia de ajung pentru salarii şi întreţinere. Dar cu ce bani să cumperi o carte, un calculator?", explică Crudu necesitatea stopării procesului de studii pentru şcolile semipustii.
De cealaltă parte, preşedintele comunităţii ruse din Moldova, Liudmila Laşcionova, spune că cifra şcolilor de limbă rusă care urmează să fie închise este cu mult mai apăsătoare decât s-a vehiculat pănă acum, iar problema cea mai mare nu este optimizarea, ci modul în care se implementea