Luni dimineață a început Concursul Național de Vinuri, ediția a VI-a. Evenimentul a fost lansat printr-o conferință de prezentare a concursului, la care au participat reprezentanții organizatorilor acestuia, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Alin Cucui, președintele Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), Dan Boboc și directorul executiv al Organizației Naționale Interprofesionale a Vinului (ONIV), Petre Călin Mocanu. De asemenea, a fost prezent și Ioan Stanciu, președintele Asociației „Țara Vinului”. În paralel, într-o altă sală, cu simțurile ascuțite, degustătorii profesioniști testau cele mai rafinate vinuri românești înscrise în concurs.
Concursul de vinuri supune analizei profesioniste a degustătorilor 172 de probe, de la 26 de companii de pe întregul teritoriu al României. Este vorba despre peste 80 de vinuri roșii, 95 de vinuri albe, 9 vinuri de colecție, 10 vinuri rosé și trei vinuri spumante aparținând companiei “Jidvei”.
Președintele ADAR, Dan Boboc (foto dreapta) a vorbit despre regiunea viticolă a Târnavelor și favorabilitatea acesteia pentru vinuri albe, dar și despre viile noi, plantate în 2007 și clonele valoroase de vie existente în regiune (cum ar fi cea de Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă, una dintre cele mai prețioase din lume).
Cu umor și apreciere pentru „noblețea și rafinamentul vinului și pentru cultura și tradiția unui popor, pe care vinul le reprezintă”, Petre Călin Mocanu (foto stânga) a făcut o prezentare tehnică a zonelor viticole din România, cu accent pe zona Târnavelor și a programelor de dezvoltare și investiții (42,1 milioane de euro în perioada 2007-2012), în care este implicată aceasta.
Prin concurs se pot analiza calitățile vinului, tocmai prin particularitatea deosebită a acestui produs de a-și manifesta zona de proveniență: „Toate produsele agroalimentare, din care face parte ș