Unul dintre cele mai importante programe prin care România putea lua fonduri UE, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este într-un blocaj prelungit care riscă să trimită în faliment afacerile din jurul lor.
Beneficiari disperaţi făcând slalom între datorii, angajaţi şi credite, angajaţi care au plecat din mediul privat şi au ajuns în proiecte europene pe care le considerau sigure, furnizori blocaţi, facturi neplătite, datorii accumulate. Aşa stau în acest moment lucrurile printre beneficiarii POSDRU pentru care nu se mai fac decontări din luna iulie, dar cărora nu li s-a spus că nu au nicio şansă până după octombrie. Şi chiar mai rău.
„Eu am avut noroc să primesc 30% prefinanţare. Dar sunt alţii care nu au primit decât poate 10 sau 5%. Îţi dai seama în ce situaţie se află ei. Şi atunci ne întreabă la capătul programului cum ne-am îndeplinit obiectivele, cum stau lucrurile la grupurile-ţintă. Păi cum să stea? Prost o să stea dacă tu mă blochezi în mijlocul proiectului", spune coordonatoarea unui proiect de 500.000 de euro pentru piaţa forţei de muncă.
„De ce suferim toţi pentru hoţiile unora?"
„Noi am respectat regulile de joc, în mod responsabil, acordând atentia cuvenită contractului de finanţare şi cheltuirea banului public. Ce nu înţelegem este de ce suntem băgaţi în aceeaşi oală cu cei care nu au respectat regulile de joc. Nu mă îndoiesc că sunt şi proiecte care au foarte multe inadvertenţe. Dar vrem să se facă diferenţa. Cei care au lucrat bine să fie respectaţi şi decontaţi, iar cei care au lucrat prost să îşi asume consecinţele", a declarat pentru „Adevărul Europa", Corina Dragomirescu, unul dintre coordonatorii Academiei de Advocacy care derulează un proiect important finanţat prin POSDRU.
Care este soluţia? „De exemplu, un beneficiar de proiect care are relaţia contractual