Economia nu are decât să se descurce singură, neputând să aştepte mare lucru de la politicieni până la începutul lui 2013.
Această toamnă se anunţă tensionată pentru România, fiind marcată pe plan intern de alegerile parlamentare care vor capta toată atenţia politicienilor, aceştia urmând a lăsa economia pe planul secund în lupta lor pentru cât mai multe "fotolii în Parlament" , unde numai cine este la masa puterii împarte banii.
Pe plan extern, Europa continuă să fie în criză şi nu există perspective clare de revenire. Cu o economie a României dependentă de pieţele externe, toamna stă cu atât mai mult sub semnul întrebării. O veste bună pentru economia locală aflată în bătaia vântului între interesele politice locale şi criza europeană este că Ministerul de Finanţe are bani în conturi pentru a trece cu bine de această toamnă. Ce se va întâmpla însă cu datoriile care vor ajunge la scadenţă anul viitor? Ultimele luni au fost marcate de conflictele de pe scena politică, conflicte care au lăsat cicatrici adânci în economia locală.
Moneda naţională a fost lăsată "pradă" monedelor străine, euro şi dolarul câştigând tot mai mult teren.
Singurii care s-au bucurat de această situaţie au fost exportatorii, în timp ce cei mai mulţi jucători din economie, cu credite în euro, cu chirii în moneda unică şi cu materii prime din import au simţit direct deprecierea leului.
În următoarele luni analiştii mizează pe o stabilizare a cursului de schimb aşteptat să oscileze între 4,4 şi 4,6 lei pentru un euro. Această veste nu putea fi mai bună pentru românii care deja se chinuie să îşi plătească lună de lună ratele la creditele bancare în monedă străină. În contextul în care tot mai mulţi români sunt pe liste de restanţieri, băncile ar putea în acest an să îşi schimbe atitudinea faţă de cei cărora acum câţiva ani le dădeau bani doar cu buletinu