Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara. Astfel, vom asista la prima exploatare a aurului la scara larga pe baza de cianuri din Romania.
„Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania”, se arata intr-un comunicat al Alburnus Maior, ONG-ul care activeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.
Proiectul, care ocupa o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu - si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei.
Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.
Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia.
Compania miniera a preluat in decembrie 2011 European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania de stat Minvest Deva.
La inceputurile lor, cele doua afaceri, Rosia Montana Gold Corporation si Deva Gold au fost finantate de Frank Vasile Timis, fondatorul si fostul presedinte al Gabriel Resources, compania c