Romania si Bulgaria nu au reusit sa profite de fondurile europene alocate lor, se arata intr-un raport al Senatului francez.
Procesul de tranzitie post-comunista din Romania este "departe de a fi incheiat", in vreme ce in Bulgaria "progreseaza incet", scriu senatorii francezi Simon Sutur, Michel Billout, Bernadette Bourzai, Jean-Francois Humbert si Catherine Morin Desailly, care au vizitat recent Bulgaria in numele Comitetului de Afaceri Externe al Senatului, scrie Novinite.
Raportul de 50 de pagini vorbeste despre extinderea "istorica" a UE, inclusiv aderarea Romaniei si Bulgariei, doua tari francofone "adevarate".
Cu toate acestea, spun senatorii francezi, exista multe deficiente in cele doua tari si subliniaza ca fondurile europene nu sunt utilizate corect pentru a ajuta economiile nationale sa ajunga din urma celelalte state ale Uniunii.
In bugetul european din perioada 2007-2013, Romaniei i-au fost alocate 19,7 miliarde de euro si Bulgariei 6,9 miliarde. Insa Romania a reusit sa absoarba doar 4% din aceste fonduri, pana in ianuarie 2012, in vreme ce Bulgaria a reusit sa acceseze 19% din bani.
"Acestea sunt cele mai mici rate de absorbtie din cele 27 de state ale Uniunii", scriu autorii francezi.
Senatorii scriu ca fondurile structurale si de coeziune alocate Bulgariei ar fi trebuit sa mareasca PIB-ul tarii cu 9%, daca erau complet utilizate pana in 2015. In cazul Romaniei, ar fi vorba despre 3,8% din PIB.
Atat Romania cat si Bulgaria au avut crestere economica record pana la aderarea din 2007 si au cunoscut un declin dupa aceea. Senatorii francezi cred ca incapacitatea tarilor de a investi fondurile UE este cauzat de "lipsa de experienta", "lipsei de capacitate juridica si administrativa", persistentelor "practici de fraudare", dar si constrangerilor in ceea ce priveste co-finant