În comuna Hotarele, din Giurgiu, au absolvit 80% din candidați la Bacul de toamnă. Cine voia să ia examenul, acolo ar fi trebuit să dea. Discrepanţele imense dintre rezultatele celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat o pun pe Ecaterina Andronescu într-o situație jenantă. Zonele “fierbinţi" sunt Giurgiu, Mehedinţi, Constanţa, Suceava, unde promovabilitatea a atins valori anormal de mari pentru o a doua sesiune de Bacalaureat. Sursa: VLAD STĂNESCU
În încercarea sa de a explica această situaţie fără precedent, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu nu a reuşit decât să înrăutăţească lucrurile. Potrivit acesteia, evoluţia spectaculoasă a elevilor care nu au promovat Bac-ul din vară se datorează meditaţiilor gratuite din şcoli, pentru care ministerul a mobilizat sute de profesori din toată ţara.
În realitate, inspectoratele judeţene s-au plâns în mod public că sălile au rămas goale pe timpul vacanţei. În plus, cei mai mulţi dascăli au lucrat în regim de voluntariat, fără să li se dea sumele modice promis.
Ştefan Vlaston, expert educaţional, are însă o versiune care nu face cinste sistemului din care provine. “Există judeţe cu o cultură bine împământenită a fraudei la Bac, unde niciun ministru n-a avut curajul să intervină. M-am uitat de curiozitate la Giurgiu și am văzut că un liceu amărât din comuna Hotarele deține recordul: din 77 de candidați au promovat vreo 60, adică 80% reușiți!", crede Vlaston. Acesta dă exemplul centrelor de evaluare din Caraş-Severin luate la puricat, anul trecut, de către Corpul de Control al ministerului Educaţiei. Peste 100 de teze identice au fost atunci anulate, dar un singur caz nu a fost de ajuns pentru a stârpi mafia fabricanţilor de diplome de bac.
“Dacă asta implică o bătaie prea mare de cap, ar trebui să recurgă la o metodă mai simplă: să trimită toate tezele de la Giurgiu la Sibiu, de exemplu, pentr