"Septembrie, luni". Este titlul unei foarte cunoscute şi apreciate melodii. Tot septembrie, şi tot luni, s-a consemnat debutul toamnei la Sibex. Calendaristic. Şi doar atât. Pentru că atributele toamnei, cum ar fi roadele şi bogăţia, lipsesc din peisajul operatorului de piaţă sibian. Parafrazându-l pe autorul melodiei menţionate, inves-titorii "au privit în tăcere" o piaţă care nu mai pare deloc atractivă. Dacă în urmă cu câţiva ani, prima şedinţă din septembrie aducea, de regulă, un volum de câteva mii, poate chiar zeci de mii de contracte, de această dată volumul era de doar câteva sute. Mai exact, 360 de contracte încheiate până la ora 17.00. Ce-i drept, doar ceva mai mult de jumătate de şedinţă. Dar fără prea multe şase de creştere spectaculoasă, mai ales că piaţa americană, cea care mai întreţine suflul de la Sibiu, a fost închisă luni, datorită sărbătorii "Labor Day" (ziua muncii), aniversată în SUA mereu în prima zi de luni din septembrie. În condiţiile date, volumele de pe produsele speculate erau foarte mici iar valoarea tranzacţiilor pe măsură: doar 3,8 milioane lei.
Pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones se observau 141 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia futures a avut o tendinţă pesimistă. La ora 17.15 aceasta scădea însă cu numai 2 puncte, la 13.090 puncte, după ce anterior pierduse până la 42 de puncte.
În sectorul valutelor speculatorii au încheiat 46 de contracte pe contractul euro/yen japonez, tot pe scadenţa septembrie. Moneda comună pierdea 0,51% şi era cotată la 98,01 yeni. Pe plan extern, moneda din Japonia a avut o evoluţie ascendentă în raport cu monedele care oferă de regulă randamente mari, în condiţiile în care semnele de adâncire a încetinirii economiei globale au dus la creşterea cererii de active mai sigure. Pentru perechea EUR/USD_RON, se observau 30 de contracte pe scadenţa septembrie şi 24 pe d