Peste 70 la sută din adulţi suferă ocazional de dureri de cap pasagere cauzate de simple răceli sau încordare psihică. Durerile de cap recurente pot fi semnul unor afecţiuni mult mai grave, iar în aceste cazuri este nevoie de un consult medical care să determine cauza lor reală.
Durerile de cap au forme diferite, de la cele uşoare şi pulsaţile, la cele ascuţite şi înţepătoare şi până la migrenele cele mai puternice. Cauzele exacte ale durerilor de cap nu sunt cunoscute, dar medicii au descoperit o serie de factori cu potenţial declanşator: alimente, hormoni, stres, condiţii de mediu. Există, de asemenea, şi o predispoziţie genetică pentru migrene.
Adesea, durerile de cap sunt declanşate de o sensibilitate la anumite substanţe chimice din alimente, de aceea supravegherea atentă a alimentaţiei poate preveni aceste suferinţe.
„Există anumite alimente care conţin substanţe vasoactive, acuzate că ar îngusta diametrul arterelor cerebrale şi ar provoca dureri de cap: aminele (tiramina şi feniletamina), cuprul, alcoolul, sulfiţii şi nitriţii", explica nutriţionistul Mihaela Bilic în cartea Sănătatea are gust.
Tiramina este o substanţă care se găseşte în vinul rosu, banane, brânza, carne de pasăre şi de porc, ciocolata, citrice, hering, ceapă, unt de arahide, peşte afumat, smântană, oţet şi produsele de panificaţie făcute cu drojdie. Feniletamina se găseşte în ciocolată şi în toate produsele cu aspartam, iar nitriţii sunt conservanţi care se află în hotdog şi în preparatele din carne procesată. Doctorul Earl Mindel, autorul carţii Mica biblie a nutriţiei, recomandă dacă suferiţi frecvent de dureri de cap să experimentaţi prin eliminarea acestor substante din dieta zilnică pentru a vedea dacă durerile de cap sunt ameliorate.
O altă sursă potenţială a durerii de cap este alcoolul în special vinul rosu, dar şi vinul alb sec, şampania şi berea. P