Zeci de kilograme de vinete, de ardei sau gogoşari pentru zacuscă s-au copt la foc mic în acest weekend în zona „La Iepure”. Gospodinele au profitat de vremea frumoasă de afară pentru a-şi pregăti cămara pentru iarnă fără să îşi umple bucătăriile de fum şi mizerie
„La Iepure”, locurile de grătar se ocupă de la primele ore ale dimineţii, chiar şi în timpul săptămânii. Oamenii vin cu sacii plini de legume pentru copt, fac focul şi se apucă de treabă. Cei mai mulţi pregătesc ingredientele pentru zacuscă. „La 8.30 am fost aici, la ora 9 nu mai găseşti loc deja, acasă e mult mai greu de pregătit, nu e de cheltuială de gaz, e mai simplu aici, luăm o porţie de aer, ca pensionari pentru noi e nemaipomenit”, a declarat un braşovean. „Ardei copţi, vinete, coapte bine. E o plăcere să stai în aer liber, sunt două lucruri odată, stai în aer liber şi nici nu faci fum acasă”, apreciază o gospodină.
„Pregătim pentru zacuscă, de pus în congelator pentru la iarnă, am făcut şi grătar şi acum tragem tare să terminăm, suntem pe terminate”, se laudă o altă gospodină. Vetrele special amenajate fumegă la foc continuu.
Treaba e bine împărţită: bărbaţii se ocupă de grătar, iar gospodinele de curaţatul legumelor coapte. O muncă extrem de migăloasă, dar care nu e la fel de neplăcută ca atunci când ar fi prestată între pereţii unei bucătării de bloc. „E foarte plăcut, faci şi plajă totodată, eu am mai mult de lucru, că am mai mult de lucru, soţul cu lemnele, eu cu curăţatul”, a împărtăşit o braşoveancă. Coacerea legumelor e doar prima parte a operaţiunii zacusca.
Odată ajunse acasă, cu ingredientele coapte, gospodinele mai au încă mult de lucru: trebuie să le toace şi să le fiarbă ore în şir, pentru ca zacusca să fie gustoasă şi să ţină peste iarnă. Zeci de kilograme de vinete, de ardei sau gogoşari pentru zacuscă s-au copt la foc mic în acest weekend în