Acest început de septembrie este o perioadă decisivă pentru zona euro întrucît Banca Centrală Europeană urmează să ia măsuri excepţionale de natură să atenueze presiunea exercitată de pieţele financiare asupra Spaniei şi Italiei. Vom survola în cele ce urmează peisajul economic european cu un accent pe Franţa unde şomajul a depăşit pragul simbolic de 3 milioane de persoane.
Merită semnalat faptul că astăzi cotidianul Le Monde publică pe prima pagină un editorial elogios la adresa lui Mario Draghi, directorul Băncii Centrale Europene. Viitorul monedei unice europene se află în mîinile sale, scrie ziarul de după-amiază. Intr-un moment cînd şefii de stat europeni par timoraţi în faţa crizei, Mario Draghi acţionează ca un şef de stat, mai subliniază editorialistul. Iniţiativa sa, sprijinită de cancelara germană Angela Merkel şi de preşedintele francez François Hollande, constă în lansarea unui program de achiziţionare de bonuri de trezorerie, ceea ce va ajuta Italia şi Spania să obţină apoi împrumuturi cu dobînzi mai mici pe pieţele financiare.
Este iraţional faptul, spun experţii ziarului Le Monde, că pieţele financiare impun unor ţări precum Italia şi Spania, care s-au angajat în aplicarea unor reforme substanţiale, dobînzi excesiv de mari în raport cu cele aplicate Germaniei, de exemplu. Aceste diferenţe enorme de tratament minează zona euro, nu au nici un fundament macro-economic serios şi înseamnă chiar o negare a monedei unice, mai scrie ziarul citat.
Fără îndoială, intervenţia Băncii Centrale Europene, poate singura instituţie europeană care inspiră încredere pieţelor financiare, va avea un efect benefic. Mai rămîn însă alte două mari probleme care afectează zona euro: creşterea şomajului pe fondul unui ritm de creştere economică anemic. Franţa este confruntată în prezent cu ambele fenomene, ceea ce l-a făcut pe primul ministru Jean-Marc Ay