Suntem in anul Caragiale, sintagma prea des folosita, atat de des incat a devenit un fel de cliseu al presei. Totusi, in ciuda acestui fapt, exemplul CFR din ziua sosirii Orient Express-ului in Gara de Nord poate fi considerat o piesa tragi-comica care se integreaza perfect in anul Caragiale.
Ajungand in Gara de Nord, la ora 14:00, cu 20 de minute inainte de sosirea trenului Orient Express, am intampinat o bariera de politisti, care nu lasa decat presa pe peronul unde trebuia sa traga garnitura internationala.
Am scos legitimatia si am trecut mai departe, ajungand pe peron. Pe moment nu am inteles de ce atata forta de ordine, insa in momentul ajungerii trenului in gara am priceput, auzind o conversatie de peste gardul de beton al garii, pe Calea Grivitei.
Asta e ma, hai sa mergem
Asteptand pe peron in timp ce locomotiva trenului se vedea de dupa colt, un grup de sa-i numim cetateni in genul celora care-si fac veacul pe la Gara de Nord se opreste pe Calea Grivitei si discuta.
"Asta e ma, aici vine", spune unul dintre cetateni
"Pai hai sa mergem si noi", raspunde al doilea.
Dupa ce am asistat la aceasta discutie, am blagoslovit politistii care nu permiteau accesul oricui pe peron.
Orient Express-ul, in Romania
Orient Express-ul ajunge in Gara de Nord din Bucuresti, avand totusi farmecul ruinat de o locomotiva romaneasca, modernizata in 2011 la Craiova.
Galant, cu o uniforma fara nicio dunga si cu manusi, personalul trenului ajuta calatorii in varsta sa coboare din tren.
De altfel, momentul sosirii trenului in Bucuresti a reprezentat ocazia unui eveniment inedit si totodata dragut.
Calatorii dintr-un vagon s-au adunat in jurul unuia dintre membrii personalului si au intonat in cor: "Happy birthday to you, h