Ministerul Afacerilor Europene anunţă posibila victorie a obţinerii unor alocări de 40-47 de miliarde de euro prin bugetul UE 2014-2020 în timp ce un consistent raport al senatului francez descrie în detaliu cauzele şi consecinţele eşecului României şi Bulgariei în accesarea de fonduri europene. Statele UE sunt în acest moment în negocieri intense privind viitorul buget, iar Franţa, unul din contributorii neţi, se opune bugetului propus de Comisia Europeană pentru viitorii 7 ani contrar intereselor României.
"Fondurile UE nu au fost folosite efficient pentru a-şi sustine economiile şi pentru a recupera întârzierile faţă de restul Uniunii", scrie raportul care se referă la România - pentru care tranziţia este departe de a se fi încheiat - şi Bulgaria şi citat de Euractiv.com.
Prin bugetul pentru 2007-2013, României i-au revenit 19,7 miliarde de euro, iar Bulgariei 6,9 miliarde. România a reuşit să folosească, până la începutul lui 2012, doar 4% din aceste fonduri, în timp ce rata de absorbţie a Bulgariei a fost de 19%, scrie raportul aratând că acestea sunt cele mai slabe performanţe în rândul celor 27 de state membre ale UE.
Senatorii francezi atribuie inabilitatea de a folosi fondurile UE "lipsei de experienţă", "lipsei capacităţii administrative şi judiciare", persistentei "practicilor frauduloase" şi constrangerilor legate de co-finanţările naţionale.
Politicienii francezi mai observă că pentru bugetul pe 2014-2020 România şi Bulgaria cer o majorare cu 25% a fondurilor ce le-ar reveni prin politica de coeziune.
Autorii raportului mai explică faptul că dificultatea absorbţiei fondurilor structural în cazul României şi în cel al Bulgariei arată că, în reconstructia unui stat, totul se petrece în avans: din cauza că domnia legii nu a fost îndeplinită, mecanismele administraţiei si cele judiciare rămân slabe, iar fondurile sunt prost folo