Primăria comunei Dumbrăveni, în parteneriat cu Academia Română - Secţia Filologie şi Literatură, Consiliul Judeţean Suceava şi Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă Bucureşti, a organizat ieri, în Sala Ateneu din localitate, „Colocviul Cioran”, eveniment în cadrul căruia a avut loc lansarea operei filozofice integrale în limba română a gânditorului şi scriitorului despre care Petre Ţuţea spunea că este „o inteligenţă pură”.
„O realizare remarcabilă pentru cultura română”
Manifestarea, la care au participat nume prestigioase ale culturii române, a fost deschisă de primarul Ioan Pavăl, care a transmis oaspeţilor salutul de bun venit, subliniind totodată faptul că iniţiatorul acestui eveniment este acad. Eugen Simion.
Au vorbit apoi Ioan Vasile Râpan, sponsorul principal al manifestării, şi cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu şi Alexandru Rădulescu, care au subliniat faptul că gestul organizării acestui colocviu şi editarea sub egida Academiei Române a scrierilor româneşti ale lui Emil Cioran constituie „o realizare remarcabilă pentru cultura română”.
Referindu-se la edilul comunei Dumbrăveni ca la un „primar de ispravă”, acad. Eugen Simion (care a ţinut să accentueze şi faptul că este de apreciat că judeţul Suceava are doi vicepreşedinţi ai CJ care sunt profesori) a oferit un argument pentru lansarea operei lui Emil Cioran la Dumbrăveni, spunând că „dintre toate valorile româneşti, Eminescu a fost singurul pe care Cioran l-a acceptat, textele sale referitoare la Eminescu fiind absolut remarcabile”.
Invitaţii manifestării
Academicianul Eugen Simion a fost cel care a prezentat invitaţii manifestării, semnalând prezenţa în sală a acad. Teodor Dima, prof. univ. dr. la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, a acad. Vasile Tărâţeanu „din românitatea înstrăinată” (Cernăuţi), a prof