Cei mai mari 40 de producători locali de mobilă au înregistrat anul trecut afaceri de 742 mil. euro, în creştere cu circa 10% comparativ cu 2010, iar şapte dintre aceştia se găsesc în judeţul Maramureş, care poate fi considerat "capitala" producţiei locale de mobilier, arată o analiză a Business Construct.
Aceasta este prima imagine clară despre industria de mobilă de anul trecut, una dintre cele mai vechi ramuri din economia locală, analiza fiind creionată pe baza datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi de la Ministerul de Finanţe.
Piaţa mobilierului se confruntă de mai mult timp cu scăderi, dar jucătorii din industrie încearcă să-şi găsească salvarea pe pieţele externe semnând contracte cu mari retaileri precum IKEA sau kika sau, mai recent, mergând pe pieţele estice. Cele mai multe fabrici sunt situate în nord-vestul ţării, mai aproape de clienţii tradiţionali şi unde se găseşte materie primă.
Clasamentul celor mai mari fabrici de mobilă (fără retail) arată drept lider un producător discret din Baia Mare (judeţul Maramureş), Aramis Invest, care anul trecut a avut un rulaj de peste 100 de milioane de euro. Este pentru prima dată când un producător de mobilă trece acest prag.
Spre comparaţie, grupul Mobexpert care include şi magazine a înregistrat anul trecut un business de 114 mil. euro, în timp ce IKEA, cel mai mare retailer, a ajuns în perioada septembrie 2011 - august 2012 la afaceri de 88 mil. euro, conform calculelor ZF.
Aramis, firmă înfiinţată în 1995, este o afacere antreprenorială românească controlată de omul de afaceri Vladimir Iacob (60%), care îl are ca partener pe Marius Selescu (40%). Potrivit unor informaţii din presă, compania (care nu are site propriu) ar fi unul dintre furnizorii locali ai IKEA. Gigantul suedez controlat de miliardarul Ingvar Kamprad realizează achiziţii de la