Vânzătorii spun că tot mai mulți moldoveni iau cu împrumut produse de la alimentara sau de la barul din sat. Oamenii susțin că altfel, cu salariile mici pe care le au, nu ar mai scoate-o la capăt.
Mototolit, plin de cifre, nume şi semnături. Astfel arată un caiet în care vânzătorul îţi trece datoria atunci când prin buzunare îţi bate vântul, dar trebuie să te întorci neapărat cu de-ale gurii acasă. De cele mai multe ori, îl poţi găsi în sate, la magaziul alimentar sau la barul din localitate. Registrul în care apar numele clienţilor care au luat cu împrumut pâine, lactate, carne sau băutură este un adevărat „letopiseţ" al sătenilor nevoiaşi. Deşi ştiu că nu se permite să dai marfa pe datorie, negustorii merg pe încredere.
De regulă, cei trecuţi în listă aduc banii după ce lucrează cu ziua, primesc salariul sau pensia, dacă vor să mai cumpere produse după aceeaşi schemă. „De cinci ani, de când lucrez la barul din sat, notez toate datoriile într-un caiet, dar parcă în niciun an nu au fost atâţia oameni. Acum lista e mult mai mare. De obicei, cumpără mâncare, pentru că nu vând băutură pe datorie. Iau pâine, paste. Unii iau şi salam, dar nu-şi permit toţi", spune Elena M. (30 de ani) din Molovata, Dubăsari.
NU DAU MAI MULT DE 100-150 DE LEI
Ca să nu intre în bucluc cu patronul, vânzătorii pun anumite condiţii. „Nu există un termen-limită, însă nu dau pe datorie mai mult de 100 de lei ca să nu se adune sume prea mari şi să fiu nevoită să le scot din propriul buzunar. S-a mai întâmplat ca cineva să nu-mi întoarcă banii timp de doi ani sau să plece pentru totdeauna peste hotare", precizează femeia. Cel mai des îi trece în condică pe pensionari. „Bătrânii mă roagă cu lacrimi în ochi să le împrumut o pâine. Vin de nevoie, nu e vina lor că au ajuns aşa", adaugă vânzătoarea.
Un astfel de registru găsim şi la un bar din Durleşti. Patronul şi-a cumpăra