Romania a ajuns la mijloc in razboiul intereselor economice si militare dintre UE si Statele Unite. Dupa ce autoritatile de la Bucuresti au inclinat balanta spre achizitia de avioane de lupta F-16 second hand de la americani, europenii au reactionat dur si au trimis un avertisment la Bucuresti.
Romania are nevoie ca de aer de avioane de vanatoare pentru a apara teritoriul national, in conditiile in care avioanele MiG 21 Lancer si-au expirat resursa de zbor.
Daca nu vom cumpara avioane, vom fi la mana aliatilor din NATO care sa ne apere. N-ar fi tocmai rau in conditiile in care Guvernul n-are bani “sa treaca strada” ce sa mai vorbim de achizitia de avioane de lupta, evaluate la miliarde de dolari.
Numai ca, de voie de nevoie, va trebui sa cumparam avioane pentru ca asa vrea NATO. Daca suntem membri ai Aliantei, trebuie sa ne platim “factura” de securitate.
Amanata din cauza crizei economice, achizitia avioanelor a revenit acum in actualitate. Nu ca am fi descoperit o “sursa minune” de bani, dar americanii si europenii au nevoie sa vanda avioane, pentru a-si sustine industriile militare.
Doua variante de achizitie
Avem doua variante. Sa cumparam avioane noi de la firmele europene sau avioane second-hand F 16 de la americani.
Inca din 2010, autoritatile de la Bucuresti au inclinat spre achizitia a 24 de aeronave F16 second-hand, pentru care am plati 1,3 miliarde de dolari. Presa a speculat ca ''afacerea F16'' reprezinta, de fapt, nota de plata pentru scutul anti-racheta american care va acoperi si Romania.
Numai ca europenii nu sunt de acord cu asta in conditiile in care afacerile in acest sector, in contextul crizei economice, sunt considerate cruciale pentru o industrie care este afectata de reduceri bugetare si pierderi de locuri de munca, lucru care explica totodata competitia