România îşi propune să aibă o diplomaţie economică mai puternică, a anunţat luni premierul Victor Ponta, în discursul de deschidere a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
„Fiţi mai curajoşi când reprezentaţi interesele economice ale României” în străinătate, le-a cerut premierul Victor Ponta reprezentanţilor diplomatici reuniţi astăzi la Palatul Parlamentului pentru Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române. El i-a îndemnat să ia exemplul ambasadorilor altor state la Bucureşti. Diplomaţia economică va fi de altfel o nouă prioritate a României. Bucureştii trebuie să treacă peste vechi prejudecăţi şi să-şi urmărească interesele în ţări în plină expansiune economică precum China, Brazilia.
„Trebuie să cultivăm relaţii politice relevante la nivcel guvernamental inclusiv cu Rusia”, l-a completat şi ministrul de Externem, Titus Corlăţean. Potrivit acestuia, România trebuie să se reorienteze rapid în zona Orientului Mijlociu şi să îşi folosească relaţiile dezvoltate în timp pentru a participa la reconstrucţia unor zone. „Din ţară, o să încercăm să vă ajutăm mai mult, nu să vă încurcăm”, le-a promis Victor Ponta diplomaţilor.
„Sunt curios să văd resursele ce vor fi alocate Ministerului de Externe”, i-a răspuns şeful diplomaţiei lui Victor Ponta. Titus Corlăţean ar dori ca Ministerul de Externe să poată relua procesul de recrutare, mai ales că România are un deficit de diplomaţi după ce a trimis diplomaţi în Serviciul European de Acţiune Externă şi că momentul în care România va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene – 2019 – „nu mai este atât de departe”.
Referitor la resursele financiar alocate pentru personal, în discursul de deschidere, şeful guvernului s-a referit la condiţiile diferite în care trăiesc în străinătate ambasadorii şi membrii institutelor culturale. Ponta a declarat, luni, că a constatat în vizitele sale în străinătate