Incubatorul 107 este un proiect al asociaţiei culturale Macaz, al cărui scop este de a aduce împreună oameni care sunt pricepuţi la ceva anume, cu cei care vor să înveţe.
Proiectul constă în organizarea unor „ateliere", coordonate de nişte „meşteri", care acoperă o gamă foarte largă de activităţi. În cadrul acestor ateliere, participanţii pot învăţa diverse lucruri, de la tango la obiecte handmade, de la parkour la creaţie literară.
La începutul fiecărei luni, se organizează un eveniment denumit „Nocturnă", care se întinde, cum îi spune şi numele, pe durata unei nopţi întregi. În acest timp, toţi meşterii care vor susţine ateliere în luna ce urmează au câte o jumătate de oră la dispoziţie să îşi prezinte atelierul şi să ii convingă pe potenţialii participanţi. Tot atunci au loc şi alte activităţi, cum ar fi concerte sau jocuri, într-o atmosferă degajată.
Pentru cunoscători, Incubatorul este "locul unde oricine poate învăţa pe oricine, orice", în care oameni de toate vârstele se întâlnesc pentru a-şi împărtăşi pasiunile, într-o atmosferă relaxată. O iniţiativă menită să încurajeze participanţii să încerce ceva nou, dar şi să transmită mai departe puţin din ceea ce ştiu ei să facă. „Dacă stai să te gândeşti, fiecare din noi se pricepe la ceva, fiecare are o pasiune şi se ocupă de ceva mai mult. Şi dacă dedici timp şi pasiune, ajungi să fii priceput. Pasul următor este să vii la Incubator şi să înveţi alţi oameni, iar noi creăm contextul pentru asta. Pe unii îi cunoaştem personal, alţii sunt recomandaţi de prieteni, astfel de oameni sunt peste tot!", a spus Larisa Pleşca, organizator Incubator 107 în Timişoara.
Cum a pornit ideea Incubatorului
Iniţiativa este relativ recentă, Incubatorul a apărut prima dată în Bucureşti, în luna aprilie a anului trecut. "A început de la un grup de prieteni care îşi împărtăşeau ce le place şi se adunau în man