Allianz-Ţiriac, a treia companie din piaţa asigurărilor generale, afirmă că modificarea legii privind asigurarea obligatorie de locuinţă, care practic obligă proprietarii să încheie două poliţe pentru acelaşi imobil, complică procesul de vânzare şi obligă companiile să caute soluţii pentru a convinge clienţii să nu renunţe la asigurare.
"Majoritatea celor care deţin o asigurare de locuinţă beneficiază de protecţie pentru sume asigurate de valori mult superioare valorii de 20.000 de euro, paleta de riscuri acoperite fiind, de asemenea, mai largă. Aceşti clienţi nu-şi doresc să renunţe la protecţia casei la valoarea reală, dar de-acum înainte acest lucru înseamnă ca ei să achiziţioneze două poliţe. Noi încercăm să identificăm soluţii pentru ca acest proces să rămână pentru clienţi unul cât mai simplu", a declarat Aurel Badea, director executiv responsabil cu activitatea de subscriere asigurări generale în cadrul Allianz-Ţiriac.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a modificat luna trecută normele privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, iar de la 1 septembrie societăţile de asigurare pot încheia poliţe numai pentru sume şi riscuri suplimentare celor acoperite de asigurarea obligatorie emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). PAID este deţinută de 13 societăţi de asigurări, acestea fiind singurele care pot intermedia vânzarea de poliţe obligatorii. Allianz-Ţiriac nu este membră a Pool-ului. Poliţele obligatorii acoperă pagubele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 sau 20.000 de euro în funcţie de materialul de contrucţie al locuinţei şi costă 10, respectiv 20 de euro pe an. Cu alte cuvinte, proprietarii ale căror poliţe expiră după această dată sunt nevoiţi să încheie la reînnoire două poliţe, una facultativă şi una obligatorie, dacă doresc o sumă asigurată mai mare şi acoperiri supliment