Peste jumătate din terenurile agricole deţinute de străini în judeţul Timiş aparţin unor investitori din Italia. Ei n-au mai găsit clienţi să le revândă, aşa că s-au apucat de agricultură.
De la sfârşitul anilor '90 şi până la venirea crizei din 2009, italienii au cumpărat masiv terenuri agricole în Banat, mulţi făcând veritabile afaceri după creşterea preţurilor la hectar. Apoi s-a încheiat epoca afacerilor cu terenuri şi au rămas „pe baricade" cei care lucrează pământurile şi se ocupă de producţie.
În prezent, în Timiş sunt înregistrate 135 de firme cu capital italian în domeniul agricol. Italienii sunt proprietari pe 30.000 de hectare de pământ, din cele 60.000 de hectare care aparţin străinilor, conform statisticilor oferite de Direcţia Agricolă.
Nemţii şi spaniolii vin din urmă
„A fost mereu destul de dificilă colaborarea cu italienii. Nu au colaborat cu noi. La început au luat subvenţii de la statul italian şi au cumpărat terenuri la noi. Au cumpărat foarte ieftin şi apoi au învârtit afacerile cu terenuri. Acum, lucrurile s-au mai schimbat. Din cele peste 600.000 de hectare de pământ cultivat, se poate spune că sunt lucrate cam 100.000 de străini, majoritatea italieni. Ei sunt proprietari pe 30.000 de hectare, dar majoritatea terenurilor pe care le lucrează sunt luate în arendă sau fac prestări de servicii. Asta înseamnă cam 20% din suprafaţa cultivată în Timiş", a declarat inginerul Ionică Prohab, director adjunct al Direcţiei Agricole Timiş.
Agricultorii italieni au investit mulţi bani în tehnologie modernă, în utilaje, în silozuri, pentru a pune pe picioare afaceri în agricultură. În Timiş, italienii cultivă tot ce se poate: grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă, soia. Sunt numeroşi italieni care au sub 300 de hectare de pământ în proprietate, dar pe lângă ele au luat şi mult teren în arendă sau prestează se