Arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu a scris, într-un editorial din The Observer intitulat “De ce nu am putut decât să îl dispreţuiesc pe Tony Blair”, că George W. Bush şi fostul premier britanic trebuie "traşi la răspundere", în cadrul Curţii Penale Internaţionale, pentru declanşarea războiului din Irak.
Atât fostul preşedinte american, cât şi laburistul britanic au luat "o decizie imorală", în 2003, când s-a invadat Irakul, plecând de la ideea falsă că această ţară ar deţine arme de distrugere în masă, scrie Tutu, care aminteşte că inspectorii Naţiunilor Unite au avut prea puţin timp la dispoziţie pentru a confirma sau infirma prezenţa unor astfel de arme în Irak. Potrivit arhiepiscopului, decizia Statelor Unite şi a Marii britanii de a porni acest conflict a destabilizat fără precedent întreaga lume. “Ne-au adus pe marginea unei prăpăstii, cu perspectiva Siriei şi a Iranului în faţa noastră”, mai scrie Desmond Tutu.
Totodată, sud-africanul critică eliminarea lui Saddam Hussein din fruntea statului irakian. “Costul deciziei de a elibera ţara de conducătorul despotic şi criminal a fost uluitor, începând cu Irakul însuşi. Anul trecut, au murit în medie 6,5 persoane pe zi, în atacuri sinucigaşe sau ca urmare a exploziilor maşinilor capcană, porivit autorităţilor irakiene. Peste 110.000 de irakieni au murit din 2003 şi până acum. Până la sfârşitul anului trecut, aproximativ 4.500 de soldaţi americani au fost ucişi în conflictul din Irak şi peste 32.000 au fost răniţi”, aminteşte Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în 1984. În opinia lui, cei responsabili pentru “toată această suferinţă şi pierdere de vieţi omeneşti” trebuie să răspundă penal pentru moartea “a mii de cetăţeni paşnici”.
“Conducerea şi moralitatea sunt indivizibile. Liderii buni sunt custozi ai moralităţii. Întrebarea nu este dacă Saddam Hussein a fost bun sau r