Un nou studiu suedez publicat în revista “Neurologie” arată că un consum moderat de ciocolată poate reduce riscul apariţiei unui atac cerebral la bărbaţi, relatează Huffingtonpost.com.
Susanna C. Larsson, de la Institutul Karolinska din Stockholm, şi autoare a cercetării a declarat că “în timp ce alte studii au analizat modul în care ciocolata poate ajuta sănătatea cardiovasculară, aceasta este prima cercetare care descoperă că ciocolata, poate avea efecte benefice în ceea ce priveşte diminuarea riscului de atac cerebral la bărbaţi”.
La începutul anului, oamenii de ştiinţă de la Universitatea San Diego din California au declarat că au descoperit faptul că cei care mănâncă în mod regulat ciocolată au tendinţa de a fi mai slabi.
Pentru acest studiu, Larsson şi colegii săi au asociat două piese ale cercetării: o analiză largă a bărbaţilor suedezi şi o meta-analiză a unor studii deja publicate.
Echipa de bărbaţi suedezi
În ceea ce priveşte prima parte a cercetării, o investigaţie în perspectivă a unui grup mare pe durata a zece ani, echipa a analizat răspunsurile din chestionare ale 37.103 bărbaţi suedezi cu vârste cuprinse între 49 şi 75 de ani care au făcut parte din Echipa de Bărbaţi Suedezi. Chestionarele au întrebat bărbaţii cât de des consumă anumite alimente şi băuturi, inclusiv ciocolata.
Apoi, folosind registrul de externare al spitalelor suedeze, cercetarea a identificat 1.995 de cazuri cu primul atac cerebral vascular printre bărbaţi în timpul celor zece ani imediat următori evaluării chestionarului.
Cazurile de atac cerebral au inclus 1.511 de infarcte cerebrale, 321 de accidente vasculare cerebrale hemoragice şi 163 de atacuri cerebrale neidentificate.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că cei care au consumat cantităţi moderate de ciocolată, adică 63 de grame, echivalentul la o treime de ceaşcă de fulgi de ciocola