Anual, în România, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Această problemă de sănătate publică are importante costuri sociale, având în vedere incidenţa crescută: este a doua cauză de mortalitate prin cancer în ţară. Medicii timişeni care participă la campania gratuită de depistare a nemiloasei boli sunt chemaţi la instruire, în această săptămână, pentru ca recoltările gratuite Babeş-Papanicolau să se poată desfăşura ca la carte.
Pacientele care pot beneficia gratuit de această recoltare sunt cele care au depăşit vârsta de 25 de ani, cu condiţia să nu fi fost diagnosticate sau operate pentru neoplasm genital şi să nu prezinte absenţa congenitală a colului uterin.
„La ora actuală, numărul femeilor care se adresează medicilor specialişti pentru recoltarea unui frotiu Babeş-Papanicolau este destul de mic. De aceea, o acţiune organizată, care să implice mai multe specialităţi medicale este salutară. În acest sens, pionul principal este medicul de familie, care are înscrisă în lista proprie un număr de paciente care pot fi invitate la screening în mod organizat şi care cunoaşte toate problemele lor de sănătate. Mobilizarea pacientelor conduce la posibilitatea recoltării unui frotiu, apoi la citirea şi interpretarea lui de către specialişti în domeniu", a precizat Elena Bernad, medic la Clinica de Obstetrică - Ginecologie „Bega" a Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.
Prin screening se doreşte depistarea leziunilor în fază cât mai incipientă şi orientarea pacientelor spre centre de diagnostic şi tratament în vederea oferirii unui tratament care să ducă la scăderea numărului de decese prin cancer de col uterin.
Sesiuni de instruire în judeţele vestice
Unitatea Regională de Management Vest (URM-V) va organiza şi sesiuni de instruire legate de desfăşurarea subprogramului de screening. Miercuri, 5 septembrie, între ore