În judeţe codaşe în sesiunile trecute, rezultatele au fost neaşteptat de bune. Unii experţi suspectează fraude. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
La prima vedere, a doua sesiune a Bacalaureatului a mers ceva mai bine decât anul trecut, în toamnă: 24, 26% dintre candidaţii din 2012 au reuşit să se vadă cu diploma de Bac în mână, faţă de circa 19% în 2011. O diferenţă infimă, care le-a dat ocazia şefilor de la Educaţie să declare victoria proiectului meditaţiilor gratuite din şcoli.
În unele judeţe însă, succesul bate la ochi. În Gorj sau Ilfov numărul celor care au luat examenul maturităţii a crescut sau s-a menţinut la cote egale cu cele din vară, semn că examenul a fost, pe alocuri, „ajustat”. „Comparaţi Ialomiţa cu Gorjul. Primii abia trec de 9%, ceilalţi se apropie mult de 39%, cu de patru ori mai mulţi promovaţi. Asta sfidează toate legile statisticilor, în condiţiile în care în vară, gorjenii aveau 25 de procente. De unde saltul ăsta?”, se întreabă retoric expertul educaţional Ştefan Vlaston.
Mai deştepţi decât în vară
Potrivit lui Vlaston, normal era ca notele să se mişcoreze şi nu invers, având în vedere că elevii care au repetat examenul reprezintă „balastul” primei sesiuni. „Cum să ia cei mai prăpădiţi mai mult? Ilfovul, la fel. În vară, erau vai mama lor, 15% promovaţi, acum s-au ridicat la peste 21%. După contestaţii o să fie şi mai mulţi care trec. E clar că cineva a umblat la butoane”, crede Vlaston.
Un asemenea scenariu ar mai prelungi durata de viaţă a deja celebrelor „fabrici de diplome”, universităţi private, cărora Bacalaureatul de tip Big-Brother, introdus de fosta conducere de la Educaţie, le-a înjumătăţit clientela. „Până şi elevii ăştia slabi constituie o miză pentru ei. Fiecare student în plus contează”, face referire Vlaston la cei aproximativ 100.000 de candidaţi care au participat la sesiunea de toamnă.
Din fotoliul de