Chiar dacă temperaturile încep să scadă, multe persoane care suferă de alergii nu se simt mai bine nici în lunile de toamnă. Factorii care declanşează alergiile sunt tăcuţi şi atacă atunci când nu te aştepţi.
Cauzele alergiilor de toamnă
Plantele de sex masculin eliberează în aer celule mici, polen, pentru a se reproduce. Atunci când polenul sau alte particule, de praf de exemplu, pătrund în căile nazale ale anumitor persoane, sistemul imunitar al acestora percep aceste particule ca inamici şi eliberează anticorpi, substanţe care în mod normal identifică şi atacă bacteriile, virusurile şi alte organisme care cauzează anumite boli. Anticorpii atacă alergenii, ceea ce duce la eliberearea de anumite substanţe chimice, histamine, în sânge. Histaminele favorizează apariţia simptomelor, precum mâncărimile, strănutul sau tusea.
Simptomele alergiilor de toamnă
Printre simptomele alergiilor de toamnă se numără:
• nas care curge
• lăcrimarea ochilor
• strănut
• tuse
• mâncărimi la nivelul ochilor şi nasului
• cercuri negre sub ochi.
Persoanele care suferă de alergii se pot confrunta şi cu mâncărimi pe gât sau în cavitatea bucală, o afecţiune care se numeşte sindromul de alergie orală. Aceste simptome pot apărea şi atunci când consumi anumite alimente precum banane, castraveţi sau pepene galben. De asemenea, alergiile la alimente pot provoca simptome precum crampe abdominale, greaţă, vomă, diaree sau tuse. Reacţiile severe, precum şocul anafilactic, duc la umflarea buzelor, limbii şi gâtului, ceea ce îngreunează respiraţia.
Cum se tratează alergiile de toamnă
Pentru a trata alergiile de toamnă, medicul va prescrie mai multe medicamente. Printre acestea se numără corticosteroizii, care se găsesc sub forma spray-urilor nazale şi care reduc inflamaţiile din nas. Antihistaminicele reduc strănutul şi mâncăr