Odată cu eşecul puciului parlamentar de vară, se intră direct ȋn campania pentru alegerile din 9 decembrie. Statul de drept şi independenţa justiţiei – miza reală a Războiului de Şapte Ani declanşat de ruptura ȋn sânul Alianţei DA – rămân priorităţi majore. Dar e nevoie să se discute şi alte teme importante, de policy, ȋn această campanie, teme complet ignorate până acum. De pildă, ce propun partidele pentru sectorul energiei?
Pe scurt, noi vedem așa:USL e restantă la orice temă de guvernare, ocupată fiind cu bătălia politică după preluarea puterii. Curăţarea Hidroelectrica de contracte păguboase e un pas, dar ea nu ţine loc de strategie energetică integratăOpoziţia de dreapta – ȋn forma PDL sau umbrelă – nu pare capabilă să pună nici o temă de policy pe agenda publică; sau atunci când o face, ca ȋn energie, reiterează vechile erori.
După preluarea puterii guvernul Ponta a fost complet lipsit de o agendă de policy, deşi majoritarea parlamentară i-ar fi permis să pună ȋn practică orice politică sectorială ar fi dorit. Războiul politic pentru suspendarea preşedintelui Băsescu a reprezentat prioritate absolută. Singura orientare – şi aceea vagă – a reprezentat-o menținerea acordului cu FMI şi lista de măsuri moştenită de la guvernele anterioare, iar partea plină a paharului este că, până la rectificarea bugetară, nu s-au ȋnregistrat derapaje substanţiale faţă de promisiunile cuprinse ȋn acord.
Guvernul: semnale contradictorii
Raza de speranţă a reprezentat-o pasul surprinzător şi riscant de a pune Hidroelectrica ȋn insolvenţă pentru a permite, dacă este să luăm de bună intenţia anunţată, curăţarea ei de contracte păguboase ce i-au grevat profitabilitatea ȋn ultimii zece ani. Până acum lucrurile s-au derulat bine, ȋnsă dată fiind experienţa deceniului trecut, trebuie să rămânem vigilenţi pentru a detecta la timp dacă nu există cumva o agendă ascunsă