"Bani pentru nimicirea muniţiilor cu termen expirat nu există, însă, responsabilii din Armata Naţională, diferite organizaţii internaţionale şi Misiunea OSCE în Moldova, elaborează proiecte şi activităţi pentru reducerea riscului de explozii şi ridicarea nivelului de securitate şi siguranţă la depozite", a declarat Andrei Camerzan, șef-adjunct la Direcția Armament a Ministerului Apărării, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de Publika.MD.
"Armata Naţională este componenta principală însărcinată de a ţine în siguranţă şi de a păstra mereu securitatea depozitelor şi muniţiilor din dotare. Noi nu aşteptăm să fie alocaţi bani din sursele bugetare sau extrabugetare. Prevedem în fiecare an aceste surse, care sunt colosale. Din cauza insuficienţelor financiare aceste sume nu sunt alocate. Astfel, suntem nevoiţi să întreprindem măsuri concrete la acest capitol pentru siguranţa populaţiei din jur şi a personalului", a menţionat Camerzan.
De asemenea, oficialul moldovean a mai spus că Armata Naţională tinde să îmbunătăţească condiţiile de păstrare a muniţiilor şi să ajusteze toate normele de depozitare în conformitate cu standardele internaţionale.
"Armata Naţională, începând cu 2010, colaborează cu Misiunea OSCE la un proiect de construire a unor noi depozite în conformitate cu cerinţele înaintate către aceste locuri de păstrare. La moment, suntem la etapa de proiectare, cercetare şi stabilire a necesarului de lucrări pentru construirea unui asemenea depozit", a specificat Camerzan.
Autorităţile susţin că toate muniţiile de calibru mare sunt stocate încă din timpul fostei Uniuni Sovietice. Aproape 80% dintre acestea au termenul de exploatare expirat.