Mai bine de 50% dintre cazurile de cancer se depistează în România în stadii avansate. Cancerul de sân şi de col, cel colorectal şi de plămâni sunt cele mai frecvente. Lista de medicamente gratuite recomandate în programele naționale nu au mai fost actualizate din anul 2008 din cauza lipsei banilor.
Tipurile de cancer cele mai întâlnite în România nu sunt, în majoritatea cazurilor, cele mai agresive, însă prezentarea târzie la medic şi gama restrânsă de medicamente disponibile în ţară le reduc semnificativ şansele de supravieţuire.
„Ultimele date disponibile, pentru anul 2009, arată că în România se cheltuiesc 22 de euro/per capita, cea mai mică sumă din UE, în timp ce media în UE este de 148 de euro/per capita”, potrivit oncologului Angela Pârău, de la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie de la Cluj-Napoca.
Avem un oncolog la 2.140 de pacienţi
Zeci de medicamente descoperite în ultimii ani nu sunt disponibile şi românilor bolnavi de cancer pentru că lista de compensate care ar trebui să le cuprindă nu a mai fost actualizată din 2008. „Medicamentele au fost aprobate de comisiile de specialitate, au avize de la toate agenţiile de medicamente, însă nu intră pe liste fiindcă guvernanţii spun că nu au bani. Aceste noi medicamente au efect acolo unde cele clasice nu mai au.
În România suntem acum în situaţia în care pacienţii sunt trataţi în proporţie de 80% cu medicamente generice şi nici alea nu se găsesc mereu, mai ales când e vorba despre tratamentele oncologice pentru copii”, prezintă pe scurt situaţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer din România.
Momentul în care lista de compensate ar putea să fie actualizată este departe. „Modificarea listei se decide prin hotărâre de guvern, în funcţie de bugetul disponibil. Din 2008, această actualizare nu a putut fi făcută, sunt doar discuţii în acest sens”, come