În luna iulie câştigul salarial mediu nominal net a fost, în iulie 2012, de 1.556 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 4 lei (0,3%).
Institutului Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi, 4 septembrie, într-un comunicat remis de Agerpres că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (858 lei). Astfel, în luna iulie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.147 lei, cu 0,3% mai mare decât în luna iunie.
În raport cu inflaţia, indicele câştigului salarial real pentru luna iulie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,7%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,2%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2012.
În luna iulie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost uşor mai mare faţă de luna iunie 2012 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), drepturi în natură ori realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost de 14,6% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, între 10% şi 11% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, între 5,5% şi 9,5% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii anexe extracţiei, capt