"În loc să vină cei de la Ministerul de Externe la noi, trebuie să ne rugăm de ei. Trebuie daţi afară jumătate din angajaţi şi din ce mai rămâne trebuie concediată o altă jumătate", spune un antreprenor român care exportă.
Exportatorii români, fie că livrează în străinătate de 20 de ani, fie că fac în prezent primii paşi pe pieţele externe, spun că funcţionarii din ambasadele României din străinătate răspund "evaziv sau deloc" la solicitările lor privind oportunităţile de export, dar şi că în asemenea condiţii "nimeni nu aşteaptă după stat".
În acest context, în căutarea de noi motoare de creştere a businessurilor multe dintre companiile româneşti derulează programe de export pe cont propriu independent de strategiile puse pe hârtie de diplomaţii de la Externe. "Am încercat în trecut să apelez la delegaţiile comerciale din străinătate, dar răspunsurile au fost evazive sau nu au venit deloc. Le-am zis angajaţilor mei să nu mai încerce să ceară asistenţă la export din partea statului pentru că suntem trataţi cu sictir.
În loc să vină ei la noi, trebuie să ne rugăm de ei. Trebuie daţi afara jumate din ei şi din ce mai rămâne trebuie concediată o altă jumătate", spune Marin Cruţescu, antreprenor care controlează grupul Amvic, cu afaceri de 3,5 milioane de euro, producător de cofraje şi tâmplărie termoizolantă. El a ajuns să îşi acopere o treime din încasări prin livrările făcute în străinătate.
Totuşi, Cruţescu adaugă că a fost contactat o singură dată de către un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe în urmă cu şase ani, însă nu a reuşit la acel moment să livreze produsele cerute pe piaţa externă.
"A venit o singură dată acum şase ani un reprezentant al delegaţiei noastre din Croaţia dar de atunci nu a mai venit nimeni să mă întrebe nimic. Atunci din păcate nu am avut eu să le dau ce cereau ei". El mai spune că î