Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că situaţia din România „a fost resetată parţial" datorită instituţiilor statului de drept, care „au rămas în picioare în faţa unei furii", el nominalizând CSM, DNA, Parchetul ICCJ şi serviciile de informaţii.
În perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept: prin destituiri, revocări etc. Multe alte elemente: ocuparea radioului şi a televiziunii române.
Statul de drept, atacurile continue la adresa Justiţiei, fie că era vorba de CSM sau de Parchet, a fost un alt element care a fost încălcat de majoritatea parlamentarilor si a liderilor lor. Nu mai vorbesc de respectarea drepturtilor minorităţilor. Aceste lucruri au făcut ca România să fie pusă sub lupa aliaţilor noştri şi în mod deosebit a CE, care e garantul respectării tratatului Uniunii. A fost surpinzător că politicieni de vârf nu au recunoscut CE un drept dat chiar de tratatul UE. Cred că prin atitudine am făcut mult rău. S-a produs brusc un proces de izolare a României şi este treaba diplomaţiei să deschidă dialogul cu statele membre.
Deşi a fost un mare deserviciu pentru România ce s-a întâmplat în perioada 3-6 iulie, în acelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept la un asemenea nivel încât să fie capabile să-l apere. A fost o probă de foc pentru aceste instituţii. Nu spun neapărat că au trecut-o perfect.
O altă probă este că MAI nu a mers până acolo încăt să falsifice cifrele din listele electorale. Este o altă probă că instituţiile statului au rămas verticale indiferent cine s-a aşezat din punct de vedere politic deasupra lor.
Întâmplările din 3-6 iulie nu modifică politica externă
România îşi menţine obiectivele strategice de până acum. Întâmplările din 3-6 iulie nu