Ordonanţa pentru modificarea bacalaureatului din forma actuală se află pe masa Comisiei de învăţământ din Senat. Ministrul Educaţiei speră ca noul bacalaureat, ce presupune şi o versiune de dificultate mai scăzută, pentru şcolile profesionale, să fie introdus începând cu anul viitor.
Ecaterina Andronescu doreşte să fie introdusă opţiunea bacalaureatului profesional în legea educaţiei, chiar începând cu următoarea perioadă de examen, din 2013, conform declaraţiei făcute azi, după o discuţie cu membrii Comisiei de învăţământ din Senat.
"Pe masa comisiei se află ordonanţa pentru modificarea bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte uşor de introdus un amendament care presupune doar acest bacalaureat profesional", a spus ministrul Educaţiei.
Formula aceasta de Bacalaureat a fost gândită astfel pentru ca elevii să finalizeze liceul şi să poată merge pe piaţa muncii având diploma de promovare a examenului de maturitate. Aceasta, în condiţiile în care rezultatele la examenul de Bac din ultimii doi ani au fost foarte slabe.
"Am gândit să îi adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe învăţământul superior, dar dă drept pe piaţa muncii", a spus ministrul Educaţiei, precizând că acest bacalaureat profesional rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor.
Bacalaureatul profesional ar urma să aibă, conform proiectului, aceleaşi probe de competenţă ca şi cel naţional. Liceeni care ar opta pentru această formă ar avea de susţinut, în plus, un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.
Schimbarea propusă nu se opreşte aici: candidaţii care promovează Bac-ul profesional şi vor să meargă şi la facultate pot să revină şi să dea examene de diferenţă, ulterior.
"Dacă cineva a optat într-o sesiun