Seara zilei de 29 iulie 2012. La puțin timp după încheiarea votului de la referendum. Mai țineți minte cui a ținut, în mod special, Traian Băsescu să-i transmită salutări prin intermediul corespondentului Al-Jazeera la București? Emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani. Un personaj cu care președintele României are discuții telefonice în mod constant (detalii aici) și ale cărui interese directe (prin Qatar Holdings) în țara noastră sunt reprezentate de aurul de la Certej (jud. Hunedoara, la aproximativ 20 km. de Deva). Veselia cu care Traian Băsescu a transmis asigurările avea și o explicație, necunoscută publicului în acel moment: acordarea, la începutul lunii iulie, a acordului de mediu pentru exploatarea de la Certej.
Informația a devenit publică doar ieri, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declarându-se în necunoștință de cauză, invocând faptul că avizul nu a fost acordat direct de către minister, ci de către Agenția Regională pentru Protecția Mediului (ARPM) Timișoara. Rovana Plumb a solicitat Agenției Naționale pentru Protecția Mediului demiterea directorului de la Timișoara și un control al legalității procedurale de eliberare a documentului. O operațiune tardivă, cu șanse reduse de reușită și care, la o adică, va implica un proces juridic de durată.
Mai mult, avizul de mediu acordat proiectului de la Certej reprezintă un precedent periculos și pentru celelalte proiecte care prevăd exploatarea cu cianuri a aurului din România, inclusiv pentru proiectul de la Roșia Montană cu care cel din județul Hunedoara are mai multe asemănări. În ciuda declarațiilor făcute de ministrul Rovana Plumb și ale unor declarații ambigue ale liderilor USL, acordarea avizului pentru proiectul de la Certej arată că politica pe care actuala guvernare o aplică în domeniu nu diferă esențial de modelul colonialist promovat de fosta guvernare PDL (distrugerile, costur