Dureri abdominale, greţuri, vărsături, balonări şi senzaţia de „gură amară” sunt câteva simptome care ne anunţă că vom avea o criză de fiere. Remediile sunt însă la îndemână!
Ienupărul elimină senzaţia de balonare
Terapia cu fructe de ienupăr are efecte remarcabile în cazul balonărilor specifice afecţiunilor biliare. Cura începe cu patru boabe de ienupăr, care se mestecă foarte bine, apoi în fiecare zi porţia creşte cu încă un bob, până se ajunge la 15 boabe, după care se scade câte un bob în fiecare zi, până se ajunge la patru, cantitatea luată în prima zi.
Seminţele de dovleac, calmante
Un calmant foarte bun pentru suferinţele cauzate de crizele de bilă este şi maceratul din seminţe de dovleac. Leacul se prepară din 50 de seminţe de dovleac zdrobite, care se lasă la macerat trei ore în 600 ml de apă. Cantitatea se bea fracţionat în cursul unei zile.
Uleiul de măsline previne calculii
În afecţiunile biliare, specialiştii recomandă un consum zilnic de trei linguri de ulei de măsline extravirgin. Acest ulei stimulează secreţia biliară şi favorizează activitatea enzimelor din pancreas. De aceea, uleiul de măsline se digeră mai repede decât alte grăsimi. De asemenea, s-a constatat că atunci când este consumat cu regularitate, uleiul de măsline calmează bila şi previne formarea calculilor biliari.
Lintea linişteşte crizele de bilă
Un studiu recent arată că persoanele care consumă frecvent preparate pe bază de linte sunt mult mai rezistente la „atacurile” crizelor de fiere, în comparaţie cu cele care nu consumă acest aliment. Un exemplu de mâncare-medicament poate fi preparat astfel: amestecă şase linguri de boabe de linte fierte cu câte două linguri de morcovi şi de sfeclă roşie tăiate mărunt, apoi asezonează această salată cu două linguriţe de ulei de măsline şi cu puţin suc de lămâie. Consumă patru-cinci porţii de salată cu