Preşedintele PDL Diaspora îşi va relua eforturile pentru introducerea votului prin corespondenţă.
Guvernul a anunţat că peste trei milioane de români trăiesc peste hotare. Ce face statul pentru ei? Deputatul William Brînză, preşedintele PDL Diaspora, are câteva propuneri.
EVZ: Ştim că în afara graniţelor locuiesc cel puţin trei milioane de români. Ce are România să le ofere?
William Brînză: Ne feream să recunoaştem câţi români avem în străinătate şi fiecare guvern promova cifre în funcţie de propriul interes. Acum, că avem o cifră aproape exactă, unanim acceptată, se impun trei măsuri prioritare: creşterea numărului de colegii şi a numărului de parlamentari pentru "diaspora", mărirea numărului de misiuni diplomatice şi introducerea votului prin corespondenţă. Noi, cei peste trei milioane de români din străinătate, vom fi mai vehemenţi cu privire la drepturile noastre. Dorim ca "diaspora" să aibă reprezentanţi (consilieri ai ministrului) în toate ministerele, personal provenit din rândul ei în ambasade şi consulate, taxe consulare reduse, lege prin care cu toţii să putem vota şi dorim un minister al diasporei cu personal propriu.
Are proiectul dvs privind votul prin corespondenţă susţinerea politică pentru a trece de Parlament?
Proiectul legislativ privind votul prin corespondenţă se află în Parlament - PLX 336/2011. La un moment dat, PDL şi-a asumat acest proiect, dar l-a trecut în plan secund. USL a mimat că-l doreşte, dar a încurcat cât a putut, iar UDMR s-a opus în mod deschis. Voi negocia cu toate forţele politice pentru ca acesta să treacă şi la alegerile următoare să poată vota cât mai mulţi români. Adoptarea lui ar însemna un pas înainte pentru democraţie şi respectul “diasporei". Votul acesteia nu trebuie să fie bun pentru unii şi rău pentru alţii.
Vă menţineţi ideea unui minister pentru “diaspora"?
A fost o propuner