Secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Constantin Chiper, a fost audiat marţi, în calitate de martor, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul listelor electorale folosite la referendum.
El a declarat la ieşirea din sediul Parchetului General că nu a avut atribuţii în legătură cu emiterea adresei către Curtea Constituţională referitoare la numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Constantin Chiper a precizat că înainte şi după referendum a participat la foarte multe întâlniri la MAI, însă a subliniat că activitatea sa nu are legătură cu Evidenţa Populaţiei.
Tot marţi, la Parchetul General au fost chemaţi la audieri adjunctul Direcţiei pentru Evidenţa Populaţiei, Florin Baba, şi jurista Direcţiei.
În acest dosar, procurorii au solicitat Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii fostului ministru delegat pentru Administraţie Victor Paul Dobre, acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
“În cauză există indicii că numitul Dobre Victor-Paul a solicitat învinuitului Manoloiu Constantin, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, să întocmească un înscris în care s-a consemnat că ‘Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente’, în condiţiile în care tocmai acest minister, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, a fost îndrituit de Guvernul României prin HG nr. 682/7.07.2012 să selecteze şi să prelucreze datele privind cetăţenii cu drept de vot, să le tipărească şi să le pună la dispoziţia primarilor”, susţinea Parchetului General într-un comunicat emis pe 10 august.
Parchetul General susţine că