Romania s-a imprumutat cu 750 de milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro pe sase ani, relateaza Reuters.
Rata media a dobanzii a fost de 5,1% si maturitatea titlurilor este iunie 2018.
La emisiune au participat BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit, mentioneaza publicatia citata.
Bancile au afirmat ca au avut o oferta totala de 1 miliard de euro si ca Romania a dorit sa imprumute cel putin 500 de milioane.
"Astazi s-a incheiat cu succes o emisiune de euro-obligatiuni, in suma de 750 de milioane de euro, care intra in Trezoreria Ministerului Finantelor, care se pastreaza ca si cont la Banca Nationala, deci intra in rezerva valutara a tarii, o majoreaza cu aceasta suma, pe o durata de sase ani, la o dobanda de maximum 5,15% pe an, deci 5,10% si 5,15% va fi dobanda care va fi anuntata in cateva ore", a afirmat, inainte de incheierea emisiunii, ministrul de Finante la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane, citat de Agerpres.
El a sustinut ca Romania este un stat cel putin la fel de credibil ca in urma cu un an, chiar daca s-a imprumutat.
"Anul trecut, nu pe 4, ci pe 6, la doua zile distanta, intamplator, s-au emis titluri denominate in euro, s-au luat 1,5 miliarde. (...) Astazi se oferea sa se cumpere de catre investitori mai mult decat 750, dar atat a fost anuntul partii romanesti, ca facea parte dintr-un anumit program de emisiuni de titluri de stat pe pietele externe. Deci anul trecut, in aceste zile, s-au luat 1,5 miliarde pe cinci ani, nu pe sase, cu 5,25%, care matematic e mai mare decat 5,15% pe an. S-ar putea sa fie chiar sub 5,15%, in jur de 5,10%", a explicat Georgescu.
Acesta a aratat ca in Romania exista un mediu propice pentru atragerea investitiilor straine si ca Executivul a luat masuri pentru a incuraja mediul de afaceri.
"Inve