Autorităţile se împrumută cu greu de la băncile locale. Costurile cu bondurile au crescut cu câteva milioane de lei pe licitaţie Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Criza politică dă bătăi de cap auto rităţilor. Ce plătea statul în luna mai pentru titlurile emise pe cinci ani de zile - un împrumut relativ scump, din cauza scadenţei mari - a ajuns să achite acum pentru titluri emise pe doar optluni. La cea mai recentă emisiune de titluri, cea de ieri, cu maturitate la opt luni, statul a oferit băncilor un randament mediu de 6,11% pe an.
Finanţele au acceptat să plătească atât după ce au dus timp de aproape o lună un război al nervilor cu creditorii şi nu au plasat nimic. „Randamentele cresc pentru că băncile simt că aplanarea din ultimul timp a tensiunilor politice nu este sustenabilă. Să nu uităm, urmează alegerile parlamentare”, a comentat un dealer pentru EVZ.
10 milioane de lei în plus
Faţă de mai, când Finanţele reuşeau să se împrumute pe un an la un randament mediu de 5,02% pe an, costul de împrumut a crescut cu peste 20%. Concret pentru 100 de milioane de lei împrumutaţi, statul plăteşte în plus 1,09 puncte la dobândă, adică 1,09 milioane de lei.
La emisiunea de ieri, de 900 de milioane de lei, statul a achitat cu circa 10 milioane de lei mai mult, adică echivalentul a câteva mii de salarii medii. Creşterile de randamente au costat vistieria cel puţin câteva zeci de milioane de lei în doar trei luni.
Banca Naţională a încercat să atenueze presiunea pe costuri. Ieri, nu a mai limitat sumele oferite băncilor la operaţiuni repo, poate tocmai în ideea de a le permite acestora să împrumute mai ieftin. Atunci când este lichiditate în piaţă, şi dobânzile scad. Din păcate, efectul s-a văzut doar la nivel de curs leu/euro, care a crescut cu peste trei bani, nu şi la dobânzi.
BNR a încercat să ajute statul să se împrumute mai ieftin, crescând lic