Bacalaureatul diferentiat - propunerea inaintata de Ministerul Educatiei - a fost discutat marti, 4 septembrie, in Comisia pentru invatamant a Senatului. "Este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.
"Pentru cei care merg pe piata muncii am decis sa gandim o formula care sa finalizeze liceul si sa se angajeze. Sa ii adaugam bacalaureatului o componenta privind bacalaureatul profesional care nu da drept de acces pe invatamantul superior, dar da drept de angajare pe piata muncii. Angajatorii sunt reticenti sa ii angajeze pe cei care termina liceul, dar nu au luat bacalaureatul, multi absolventi sunt someri", sustine ministrul, citat de Agerpres.
Ecaterina Andronescu a declarat ca alegerea Bacalaureatului profesional sau a Bacalaureatului national (cel care se da si in prezent) este la optiunea elevului si a parintilor. Proiectul pe care il sustine prevede ca BAC-ul profesional va avea in comun cu BAC-ul national probele de competenta, adica examenele orale de limba romana si de limba straina, precum si competentele digitale.
Ecaterina Andronescu Foto: Agerpres "Bacalaureatul profesional va avea in comun cu bacalaureatul national probele de competenta, iar apoi cei care au optat pentru el vor trebui sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la disciplina educatie antreprenoriala care va fi comuna tuturor liceenilor", a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.
Daca un elev a optat intr-o sesiune pentru Bacalaureatul profesional, se poate razgandi anii urmatori si se poate inscrie la Bacalaureatul national, dand examenele care reprezinta "diferenta" dintre cele doua tipur