FRF a decis: nu putem risca să înfruntăm Andorra pe un teren imperfect!
După cum era de aşteptat, după cum era logic să se întîmple, gazonul de pe Arena Naţională va fi schimbat pentru a treia oară în mai puţin de un an. Terenul arăta jalnic, chiar şi după ce s-a uscat vopseaua. Iar apropierea meciului cu Andorra a precipitat lucrurile. La conferinţa de presă de luni, Mircea Sandu a insistat pe importanţa duelului cu echipa sus-menţionată. Şi pe faptul că selecţionerul a cerut un gazon impecabil pentru primul joc acasă din preliminariile CM 2014.
“Cu Andorra nu vom juca pe acest gazon! Sîntem în operaţiunea de schimbare!”. Bine, nu era nici o melodramă dacă România încerca să blocheze mult prea tehnica “naţională” andorreză pe un teren nisipos. Adică nu era nevoie de “operaţiune” neapărat pînă pe 11 septembrie. Starea de urgenţă legată de acest meci reprezintă, să sperăm, doar un produs marca FRF.
Noutatea în această a treia schimbare de iarbă o reprezintă faptul că lucrarea va fi achitată, în colaborare, de Primăria Bucureşti, Dinamo, Steaua şi FRF. Fireşte că termenii înţelegerii nu s-au făcut publici, nu se ştie dacă Primăria plăteşte 90 la sută din preţ sau doar 89 la sută. Sau dacă Steaua are voie să pîrjolească 30 la sută din teren la derby-ul cu roş-albii. Dar ideea nu e rea. E chiar mai inspirată decît închirierea arenei inel cu inel. Există un interes comun: şi echipele de club care folosesc noul stadion, şi FRF, şi Primăria-custode vor ca gazonul să fie practicabil. Era normal să fie şi o acţiune comună în acest sens.
Treptat, ar trebui să apară mai multe astfel de înţelegeri şi să dispară pompa cu care Mircea Sandu a prezentat “operaţiunea”. Pe Stade de France, gazonul se schimbă de mai multe ori pe an, fără ca primarul Parisului să-i ţină la curent pe microbişti cu traseul camioanelor cu rulouri de iarbă. Îi ţine la curent doar c