Scandalul pe marginea morţii studentei japoneze Yurika Masuno, care trebuia să ajungă în Craiova, continuă. Ucisă după ce a fost racolată de pe aeroportul din Bucureşti, Yurika nu a fost aşteptată la sosire de nici o persoană din organizaţia AIESEC Craiova, organizaţie acuzată că poartă o parte din vina pentru drama din 15 august. Tragedia scoate la iveală lacunele de organizare ale asociaţiilor studenţeşti din România.
Acuzaţiile la adresa AIESEC Craiova vin chiar de la şeful adjunct al misiunii diplomatice a Japoniei în România, Yoshikiro Katayama, care susţine că reprezentanţii asociaţiei de studenţi nu au mers să o întâmpine pe tânăra japoneză la aeroport, deşi aceasta solicitase de mai multe ori acest lucru în mesajele sale. Tânăra urma să susţină în Craiova cursuri de limba japoneză elevilor de liceu, în cadrul unui proiect iniţiat de AIESEC. „Am mulţi prieteni români şi ştiu cât de primitor poate fi poporul român. Din nefericire, în acest caz, organizaţia gazdă a studenţilor din Craiova nu a mers să o întâmpine pe tânăra venită pentru prima dată în România. Fiind îngrijorată, ea a cerut explicit în mesajele ei să fie aşteptată la aeroport, dar aceştia i-au dat doar nişte indicaţii vagi despre cum să ajungă cu un tren de noapte în Craiova. Din păcate, această neglijenţă a avut urmări extrem de tragice“, a afirmat Yoshikiro Katayama, potrivit poziţiei transmise de ambasadă. Studenta japoneza era pentru prima dată în România.
AIESEC se fereşte să dea detalii complete
Reprezentanţii AIESEC Craiova nu vor să dea detalii despre cum au procedat în relaţia cu trainerul japonez. Purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Irina Simulescu, evită să dea declaraţii, îmbrăţişând o motivaţie care nu are nimic de a face cu procedura de primire a oaspeţilor străini. „Nu putem să dăm detalii despre ceea ce s-a întâmplat, pentru că am primit o scrisoare de la păr