Comisarul european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat marţi că expulzările romilor din Franţa s-au făcut în ultima perioadă cu respectarea normelor, îndeosebi în ceea ce priveşte regula de a fi realizate ‘de la caz la caz’, spre deosebire de modul cum s-a procedat în anii trecuţi, transmite agenţia EFE.
Conform documentaţiei primite de la guvernul francez, ‘se pare’ că expulzările romilor (în marea lor majoritate români şi bulgari) în ţările lor de origine s-au făcut conform principiului tratării lor ‘de la caz la caz’ şi în prezent nu sunt operaţiuni îndreptate împotriva acestei minorităţi în mod colectiv, explică Reding într-un interviu acordat postului de radio France Info.
Întrebată în legătură cu desfiinţarea taberelor de romi din ultimele săptămâni, care a provocat o polemică şi a determinat Comisia Europeană să pună Franţa sub supraveghere, comisarul european pentru justiţie a răspuns că aceasta este o chestiune ‘foarte dificilă’. Refuzând să-şi exprime o părere clară întrucât consideră că este ceva ce ţine de ‘responsabilitatea Franţei’, Viviane Reding a vorbit despre faptul că în aceste tabere condiţiile erau insalubre şi evacuarea lor s-a produs în urma unor decizii ale justiţiei.
Viviane Reding a dorit să sublinieze că este ‘foarte mulţumită’ în urma discuţiilor purtate luni cu ministrul francez de interne, Manuel Valls, şi cu cel al afacerilor europene, Bernard Cazeneuve. ‘Guvernul (francez n.r.) este de acord cu propunerea mea de creare a unui grup pionier’ de ţări menit să favorizeze integrarea romilor, care numără 12 milioane de persoane şi constituie ‘cea mai mare minoritate’ din UE. Cu ajutorul acestui grup pionier se va încerca să se urmeze modelul unor state precum Spania sau Finlanda pentru ‘ a elabora împreună soluţii care să funcţioneze’, a mai spus comisarul european.
Ea a