Presedintele federatiei germane a industriei (BDI), Hans-Peter Keitel, a criticat sever, marti, politica economica a guvernului francez, aceasta fiind foarte "interventionista" din punctul sau de vedere, relateaza AFP.
"Sunt ingrijorat de faptul ca, in Franta, cresterea economica se bazeaza intotdeauna pe interventionismul statului", a declarat acesta in cadrul unui congres bancar desfasurat la Frankfurt, in vestul Germaniei, organizat de cotidianul Handelsblatt.
"Trebuie sa schimbam rapid directia", pentru ca "decalajul dintre Germania si Franta se mareste", a adaugat el, spunand totodata ca soliditatea financiara reala a tarii este inferitoara ratingului sau actual.
Saptamana trecuta o firma americana de consultanta, filiala a holdingului miliardarului Warren Buffett, a spus ca datoria franceza este "supraevaluata considerabil": conform calculelor acesteia, rata dobanzii pe care Franta ar trebui sa o plateasca la imprumuturile pe 10 ani ar trebui sa fie cuprinsa intre 4,5% si 5%. Franta plateste in prezent o rata a dobanzii la obligatiunile de stat pe 10 ani in jur de 2,25%.
"Daca Franta ar fi nevoita sa se supuna unor presiuni (din partea pietelor financiare) la fel de puternice precum Italia sau Spania, ar insemna sfarsitul Eurosistemului" a avertizat Keitel.
La fel ca in Franta, mass-media din Germania nu l-a "crutat" pe presedintele francez Francois Holland in ultima perioada, cand criza economica s-a agravat si numarul somerilor francezi a ajuns in aceasta vara la 3 milioane de persoane, sau 10% din populatia activa.
Media din Germania a criticat in special recenta reducere a taxelor impuse carburantilor in Franta, prin care guvernul a dorit sa scada preturile la pompa cu cativa eurocenti. Presedintele federatiei germane a industriei (BDI), Hans-Peter Keitel, a criticat sever, marti, politica ec