În Europa au loc intense consultări bilaterale în asteptarea unor decizii importante ale Băncii Centrale Europene destinate să salveze zona euro. Preşedintele francez a efectuat marţi o deplasare la Roma pentru discuţii cu premierul italian Mario Monti, iar miercuri este aşteptat la Paris preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Toţi comentatorii consideră că asistăm la un moment crucial pentru zona euro.
Febrilitatea diplomatică actuală şi numeroasele consultări bilaterale sunt puse sub semnul unei urgenţe: ieşirea din criza datoriilor publice. În acest context Franţa a încercat în ultimul timp, sub impulsul noului preşedinte, socialistul François Hollande, să lărgească puţin cercul partenerilor esenţiali. Dacă pînă acum consultările cu Berlinul erau primoridiale, şeful statului francez şi-a multiplicat contactele cu Madridul şi cu Roma.
Un specialist în chestiuni europene se întreabă chiar, în cotidianul catolic La Croix, dacă nu cumva se poate vorbi deja despre o axă Paris-Roma. În viziunea europeană a preşedintelui franceze, scrie ziarul citat, Italia este importantă, cu atît mai mult cu cît personalitatea lui Mario Monti a schimbat oarecum imaginea peninsulei în imaginarul colectiv. Faţă de precedentul premier italian, Silvio Berlusconi, care a condus Italia ca şi cum ar fi fost propria sa firmă, în intereseul său personal şi al oamenilor săi de încredere, Mario Monti a venit cu un cu totul alt stil şi cu o altă viziune.
Fost comisar european, economist respectat, Mario Monti a impus de zece luni în Italia un ritm de reforme din care probabil că François Hollande doreşte să se inspire. De altfel experţii şi chiar liderii politici francezi recunosc ca fiind profund injust că Italia, angajată într-un program de reforme ambiţios, trebuie să plătească dobînzi mai mari pe pieţele financiare decît Franţa, unde ritmul reformelor e