Septembrie aduce scumpiri la alimente şi utilităţi. Energia electrică va înregistra o creştere de 3 procente iar gazele vor costa cu 5% mai mult. Şi ca şi cum asta nu ar fi fost de ajuns, specialiştii anunţă că în creştere sunt şi preţurile la pâine, carne, mezeluri şi lapte.
Preţul pâinii va creşte cu 20% în această toamnă, în timp ce carnea, laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. În cazul pâinii, de exemplu, majorarea preţului grîului cu 50% ar antrena o creştere a preţului pîinii pe real cu 40%, însă piaţa nu va putea să suporte, iar scumpirea efectivă va fi de 20%. Nici mezelurile nu vor scăpa fără scumpiri. Preţul mezelurilor ar putea creşte cu cel puţin 5-10% pînă la sfârşitul anului, din cauza scumpirii cărnii de porc pe piaţa europeană, care înregistrează cel mai mare preţ din ultimii patru ani.
În mod cert procesatorii români vor ţine cont de preţul materiei prime care a crescut semnificativ şi din cauza scumpirii furajelor. Totul depinde însă de cum vor evolua preţurile, în lunile următoare, dar şi de puterea de cumpărare, mai spun cei din Asociaţia Română a Cărnii. Deasemenea mai precizează aceştia şi scumpirea gazelor cu 10%, măsură anunţată începînd cu 15 septembrie, va influenţa costurile de producţie ale procesatorilor, dar ponderea în produsul finit va fi mai redusă. Procesatorii români importă circa 40% din carnea necesară procesării, în special de pe piaţa Uniunii Europene, la un preţ de circa 1,75 euro pe kg carcasă, iar restul provine de pe piaţa internă, la un preţ similar.
Ziua de 1 septembrie nu a venit cu mâna goală ci cu o majorare de 3% la enegia electrică iar gazele se scumpesc şi ele din 15 septembrie cu 5 procente pentru consumatorii casnici şi 10% pentru cei industriali.
Anunţul a fost făcut de Autorit