Acum șase ani, existau în țară 12 spitale private, iar anul acesta, numărul lor a ajuns la 86. Sectorul medical privat a cunoscut o extindere rapidă şi aproape a ajuns din urmă statul în unele cazuri, însă cum va arăta această piaţă peste zece ani? Câţiva manageri de clinici private au făcut acest exerciţiu de imaginaţie pentru "Capital".
Nu numai spitalele au apărut ca ciupercile după ploaie: "Se va mentine trendul actual şi în ceea ce priveşte deschiderea de unităţi medicale de ambulator moderne. Medicii apreciati din sistem deja migrează catre clinicile nou deschise, fiind urmaţi de mare parte dintre pacienţii lor, ale caror pretentii au crescut mult în ultimii ani", spune Razvan Stefanescu, director general Romgermed.
Potrivit lui, în zece ani, locul vechilor unităţi medicale de stat, cum ar fi policlinici, dispensare sau chiar ambulatorii de spital va fi luat de catre unităţi moderne ale brandurilor cu renume din sectorul medical privat.
De la începutul lui 2011 până acum, privaţii au deschis aproximativ 15 noi spitale. Sanador a deschis cel mai mare spital din ţară, în urma unei investiţii de 40 de milioane de euro, cu 290 de paturi, iar MedLife a deschis trei noi spitale, două în Bucureşti şi unul în Braşov. Tot în Braşov s-a deschis Spitalul Sf. Constantin, în urma unei investiţii de 20 mil euro, iar în Piteşti s-a deschis Muntenia Hospital, cu 20 de paturi.
Viitorul este al brandurilor mari
"În viitorul apropiat, se va coaliza piaţa serviciilor medicale private prin apariţia unor lanturi de centre de tratament şi spitale private ca în străinătate. Pe piaţă vor domina doar 2 sau 3 branduri , restul vor pluti ca nişte bărci într-un ocean dominat de vapoare uriaşe de croaziera. Deja 35% din piaţă este dominată de top 20 centre medicale private, iar în urmatorul deceniu se va dubla acest procent", crede Robert Chiţan,