Partidul Democrat american se reuneşte începând de marţi în cadrul unei Convenţii, după o săptămână de la Convenţia republicanilor, cu scopul de a-l învesti pe Barack Obama în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, care se anunţă pe cât de aprige, pe atât de indecise.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Din 1834 şi până acum, Convenţiile democrate au parcurs un drum lung, câştigând în spectacol ceea ce au pierdut în tensiune şi miza adevărată. Astăzi, jocurile sunt făcute mult înainte ca delegaţii să-şi ocupe locurile în sală.
Spectacolul regizat în cele mai mici detalii care începe marţi la Charlotte, în Carolina de Nord are în viziunea organizatorilor un scop dublu: de a se distanţa net de Convenţia rivalilor republicani şi de a contura un proiect politic clar şi credibil.
"Vom arăta ţării că suntem partidul deschiderii şi şanselor, al ingeniozităţii şi inovaţiei. Vom contura o viziune asupra viitorului şi vom scoate în relief opţiunile alegătorilor, între doi candidaţi cu abordări radical diferite în ce priveşte economia", a precizat preşedintele comitetului de organizare, Antonio Villaraigosa.
5.556 de delegaţi sunt invitaţi la Convenţie, de toate vârstele (de la 18 la 98 de ani), meseriile, religiile şi rangurile sociale, un microcosm uman al Americii contemporane.
"Vom fi prezenţi pe opt platforme digitale diferite, printre care site, Internet în direct şi telefoane mobile", a anunţat directorul executiv al Convenţiei, Steve Kerrigan.
Transparenţă şi diversitate, accesibilitate şi interactivitate, deci, iată, în viziunea organizatorilor, principalele caracteristici ale manifestării care începe marţi în arena Time-Warner (care găzduieşte de obicei meciurile echipei profesioniste de baschet Bobcats) şi se încheie joi, pe un stadion cu o capacitate de aproape 70 de mii de locuri, cu mult-aşteptatul, u