Reperele prestigiului social au evoluat în ultimele decenii de la congelator sau televizor color la gadgeturi high-tech de ultimă generaţie şi maşini de fiţe.
În anii '70, românul considerat înstărit avea neapărat Dacia 1300, magnetofon Tesla sau Kashtan şi o mulţime de benzi magnetice, înregistrate cu muzică străină. Erau indicatorii succesului din acea vreme sau, după cum spun sociologii, marcatorii prestigiului social. Un deceniu mai târziu, aceşti indicatori s-au schimbat.
„Anii '80 coincid, în România, cu magazinele alimentare goale şi cu raţionalizarea hranei. Lumea suferea de foame. Din acest motiv, cine avea pe vremea aceea un congelator, de exemplu, era văzut în comunitate drept un om realizat. Dacă avea aşa ceva, însemna că avea şi mâncare pe săturate, ceea ce, pe atunci, era un adevărat lux", explică sociologul Alfred Bulai.
„Îmi amintesc momentul când părinţii mei au adus acasă un congelator uriaş", povesteşte Ionuţ Riblea (43 de ani), din Bucureşti. „În cele câteva minute cât a durat să-l cărăm până la scara blocului, toţi vecinii au apărut la ferestre şi se holbau la noi, şuşotind. Apoi, peste doar câteva zile, au început să sune la uşă şi s-o întrebe pe mama dacă puteau şi ei să-şi păstreze una-alta în congelatorul nostru", spune Ionuţ Riblea.
După congelator a apărut televizorul color. Se întâmpla tot în anii '80, când posesorul unui astfel de aparat era invidiat de toată lumea. Postul naţional nu emitea decât două ceasuri pe zi, iar când o făcea, cel mai interesant lucru de văzut în culori era mira. Dar televizorul - Elcrom, Telecolor sau Cromatic - era scump şi foarte greu de obţinut - doritorul se înscria pe o listă de aşteptare şi căpăta dreptul de a cumpăra râvnitul aparat după ani de zile.
„La începutul anilor '80, cine avea un Elcrom era considerat un om de succes. Povestea a durat până spre