Ordos este cel mai cunoscut oraș fantomă. Aici a fost construit un campus, proiectat ca să găzduiască 2,3 de milioane de studenți, dar acum nu locuiesc decât maximum 30.000.
Ordos este "sediul" unei șesimi din totalul rezervelor totale de cărbune a Chinei, iar liderii de la Beijing încearcă de ani de zile să formeze aici o comunitate într-un oraș fantomă care are deja tradiție în acest status, scrie publicația chineză de limbă engleză Caixin.
În 2003, guvernul chiar a început să acorde licențe de exploatare companiilor care se angajau să contruiască locuințe, în speranța că se va crea o comunitate de oameni.
Dar companiile, scrie Caixin, nu au venit la Ordos, așa cum nu au venit nici joburile și nici oamenii care să umple parcurile industriale sau complexele de apartamente.
Astăzi, economia locală din Ordos suferă cumplit, iar autoritățile locale nu reușesc să convingă băncile să mai dea bani cu împrumut pentru dezvoltare și pentru atragerea eventualilor investitori.
Acum, în Ordos sunt 600.000 de locuitori, în condițiile în care orașul are o capacitate de milioane de oameni.
Deși autoritățile spun că încă mai au speranțe, dezvoltatorii din zonă spun că 70% din proiectele de construcții au fost abandonate.
Probabil că este greu de crezut pentru o țară care are un excedent bugetar fantastic de mare, dar problema de la Ordos este rezumată în cuvinte foarte puține: "Nu mai sunt bani!"
Cei care mai construiesc ceva la Ordos sunt companii de stat sau companii foarte mari de energie.
O altă cifră care vine să completeze dezastrul de la cel mai cunoscut oraș fantomă din China și probabil din lume: vânzările, și așa mici din 2011, s-au prăbușit cu 93% în primul trimestru al acestui an față de perioada similară a anului trecut. Practic, s-au vândut doar câteva zec